Reparation av fjädring på Volvo

Volvo: Priser för byte av stötdämpare och fjädring

16 april 2020, 11:28

Bilens hjulupphängning hjälper till att garantera både komfort och säkerhet i din bil. Stötdämparna och fjädrarna är nämligen det som gör att man så lite som möjligt märker av när bilen kör över en bula på vägen.

Samtidigt säkerställer stötdämparna att bilen har ett bra väggrepp så att den ligger stabilt på vägen i till exempel kurvor och svängar. Precis som alla andra delar på en bil slits stötdämparna med tiden. Ju oftare man kör på ojämna vägar med håligheter, desto snabbare slits de.

När stötdämparna har blivit slitna och behöver bytas rekommenderas att man byter dem parvis, så att man till exempel byter bägge de bakre stötdämparna samtidigt.

Nedan har vi beräknat det genomsnittliga priset med avseende på ett stötdämparbyte på en Volvo, samt byte av stötdämpare och fjädrar.

Priserna täcker alla de offerter som getts av verkstäder till Volvo-ägare, oavsett modell eller årsmodell.

Spara i genomsnitt*
1.781 kr / 28%

När du använder autobutler.se får du automatiskt offerter skickade till dig för byte av bilens stötdämpare. Alla offerter skickas skriftligen så det är lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Om du är osäker på vilken verkstad du skall välja, gå in och läs recensionerna från andra användare. Andra bilägares bedömningar kan hjälpa dig att träffa rätt val av verkstad.

Hur man upptäcker fel på stötdämparna

Känns det som om din Volvo är instabil när du är ute och kör – eller känner du av obehagliga stötar när du kör över bulor eller hål på vägen? Då kan det vara vajsing på dina stötdämparna eller din hjulupphängning.

Det finns som regel några tydliga tecken på om bilens stötdämpare är eller inte är defekta.

Här ger vi dig 3 tips om vad du skall hålla ett öga på när det gäller bilens stötdämpare.

  1. Detta är en enkel metod för att checka om stötdämparna fungerar som de skall. Tryck din vikt växelvis ner på bilens hörn. När du släpper bilen skall den lugnt glida tillbaka till sin utgångsposition. Om bilen däremot hoppar upp och ner både två eller tre gånger eller hackar i återgången, är det ett tecken på att stötdämparna högst sannolikt är slitna.
  2. När du kör bilen skall det inte kännas som att bilen svajar från sida till sida när du kör genom en kurva.
  3. Bilen får inte heller studsa upp och ner och verka instabil om man kör över ett hål eller gupp på vägen.

Så skonar man bilens upphängningssystem

Varje gång bilen kör över en bula på vägen utsätts stötdämparna och hjulupphängningen för en belastning. Med tiden kommer stötdämparna och kanske även fjädrarna att förlora förmågan att absorbera stötar från vägen.

Därför är det en bra idé att man så långt det är möjligt undviker att köra direkt över stora hål i vägen.

En annan sak som gör att man undviker att slita alltför mycket på upphängningssystemet är att man inte kör i alltför hög hastighet i kurvor och svängar. För ju högre hastighet man har i svängarna, desto mer belastas bland annat stötdämparna.

Sist men inte minst är det en bra idé att undvika kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar. I dessa situationer pressas vikten nämligen bakåt eller framåt i bilen. Detta belastar upphängningssystemet. Man bör köra med eftertanke i trafiken, svänga med lägre hastighet och så långt det är möjligt undvika vilda accelerationer och kraftiga och kraftiga inbromsningar för att skydda fordonets upphängningssystem och belasta det så litet som möjligt.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 50%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 306 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.