Om du har tittat på en rad olika OBD felsökare så är du säkerligen väl medveten om deras användbarhet. Men hur fungerar de?
Komma igång med verktyget
Det första du ska göra är att koppla in felsökaren. Du ska enkelt kunna hitta kontakten till OBDII felsökaren under instrumentpanelen.
När felsökaren är uppkopplad ska du först vrida nyckeln så att lamporna på instrumentpanelen tänds.
Felsökaren kommer sedan att be dig om flera bitar av information som är viktiga att du anger korrekt eftersom att detta kan ha en inverkan på hur problemen identifieras.
På skärmen kommer du sedan bli uppmanad att ange uppgifter som bilmärke, motortyp och VIN-nummer.
Dubbelkolla all information, det är viktigt för att du ska få bra resultat.
Nästa steg
Vid det här laget har du angett all relevant information och det är nu dags att låta OBD felsökaren jobba. Det första du kommer stöta på är möjligheten att felsöka eventuella felkoder.
Nästa steg kan variera mellan olika modeller. Några av de dyrare modeller kommer att ha ett inbyggt system som kan skanna felkoder och sedan förklara vad de betyder. Billigare modeller ger dig en CD eller lista av koder och vad de betyder på papper. Sedan finns det ett tredje alternativ, nätet.
Vid denna punkten kan du lämna felsökaren inkopplad och se om den kan lösa problemet själv.
Olika modeller, olika funktioner
Detta är vad billigare felsökare kan göra. Sedan finns även dyrare modeller som ger dig möjligheten att gå djupare in i problemen.
Du kan till exempel med felsökaren inkopplad se olika menyalternativ. Du kan då bläddra igenom olika siffror som alla ger dig bredare kunskap om felet.
Professionella felsökare visar även upp olika grafiker som en mekaniker kan titta på och förstå hur olika sensorer fungerar.
Detta gör det möjligt för dem att räkna ut vad som är fel och rätta till problemet så fort som möjligt.
I slutändan är det enkelt att använda en OBD felsökare. Du ska bara förstå vad de olika felkoderna betyder och följa instruktionerna. Resten är upp till dig.