Genomsnittspriset för en VW

31 oktober 2018, 11:16

När sommaren är på väg innebär det ofta att släp och husvagnar ska följa med på eventuella besök till återvinningsstationen eller campingplatsen.

Är du en av dem som älskar att campa? Om ja, så har du säkert redan en dragkrok monterad på din bil, men har du nyligen blivit husägare så är du kanske i behov av en släpvagn?

I så fall måste din bil få en dragkrok monterad om den inte redan har en.

En eftermontering av draganordning, dragkrok och kopplingsanordning är ofta en standarduppgift för de flesta verkstäderna.

Priset kan dock variera och därför har autobutler.se undersökt snittpriset på alla offerter som verkstäderna gett till bilägare med en Volkswagen (VW).

Spara i genomsnitt*
3.378 kr / 26%

Priset är beräknat på alla modeller oavsett årgång och därför kan priset för just din Volkswagen avvika från snittpriset - men det kan ge en bra inblick i hur mycket det kostar.

När du bokar genom autobutler.se är du trygga händer med bland annat MRF:s reparationsvillkor, 3 års garanti och skriftliga avtal. Vi skapar transparens och trygghet för våra användare och ser till att alla reparationer erbjudst till ett rättvist pris.

Guide för montering av dragkrok

När du ska montera en dragkrok på en Volkswagen finns några saker du bör tänka på och som du kan läsa här nedanför.

*Hur tung last får man dra? *
Alla bilar som är registrerade i Sverige går att köra med släp- eller husvagn med ett vanligt B-körkort. Men det är skillnad på hur mycket en dragkrok inklusive last får väga. Men det beror helt och hållet på vilken bilmodell du kör.

Kör du en liten bil, till exempel en Volkswagen Up, så finns en risk för att biltillverkaren avråder dig från att montera en dragkrok. Om du ändå väljer att få en dragkrok monterad kommer du förmodligen behöva intyga om att monteringen sker på egen risk.

Hör med en verkstad vad som gäller för din bil eller läs på Transportstyrelsens hemsida.

Om du har ett körkort (B) får dragkrok inklusive last högst väga 750 kg, medan bilen inklusive last inte får väga mer än 3500 kg.

Genom att ta extra körlektioner och skaffa ett utökat- eller lastbilskörkort kan du öka vikten så att lasten får väga 3500 kg eller mer.

Avtagbar eller fastmonterad dragkrok – vad ska jag välja?
Det finns flera olika typer av dragkrokar.

Det är viktigaste är att välja en dragkrok som är godkänd i Sverige och EU, till exempel om du tänkt åka på bilsemester med husvagn utomlands.

Du kan själv köpa en dragkrok, men då är det bäst att köpa dragkroken från en svensk hemsida. Då är det mycket större sannolikhet för att den är tillåten i Sverige.

Den klassiska svanmodellen är den använda modellen i Sverige. Den är godkänd och säljs som både fastmonterad och avtagbar.

Den avtagbara dragkroken är för många bilägare det mest självklara alternativet, eftersom många tycker bilen ser bättre ut utan dragkrok. Men trots det väljer de flesta den fastmonterade dragkroken - då slipper man montera av och på den hela tiden. Samtidigt är det större risk för att den avtagbara kroken börjar rosta och fastna.

7- eller 13-poligt kontaktblock – vad är skillnaden?
När du ska eftermontera en dragkrok kan du välja mellan en 7- eller 13-polig kontakt. Förr i tiden var det 7-poliga kontaktblocket vanligare men idag tenderar den 13-poliga att blir allt vanligare och kan användas till det mesta. Det vill säga, om du redan har en dragkrok med ett 7-poligt kontaktblock kan du ändå komma att behöva en 7-13-adapter, till exempel ska låna ett hyrsläp. Då en dragkrok med 13-polig kontakt kan leverera mer ström är den ett säkrare alternativ för framtiden. och därför rekommenderar vi på autobutler.se att du väljer ett 13-poligt alternativ.

Ska dragkroken ha bromsar?
Har du en dragkrok för att till exempel kunna köra med husvagn, en last som ofta överstiger 750 kg, måste draganordningen ha ett eget bromssystem. Har du planerat att campa på sommaren så är det alltid bra att kontrollera bromssystemet innan avfärd. Bromsar som inte fungerar ordentligt kan leda till en mycket allvarlig situation om du t.ex. helt plötsligt måste panikbromsa.

Måste bilen besiktas efter montering?
Om du inte vill göra det själv, går det att få dragkroken monterad på en verkstad eller återförsäljare. Oavsett vad behöver du inte besikta bilen efteråt. Detta gäller bara om dragkroken är typgodkänd av avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och dragkroktillverkarens anvisningar, samt att bilens maximala släpvägnsvikt finns registrerad. Detta kollar du i registreringsbeviset.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 50%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 306 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.